Vistträsk tvätt i krokarna av Älvsbyn

Jag hamnade på tvättinrättning häromdagen.

Vistträsk är en liten by ett par mil utanför Älvsbyn i Norrbotten. Den är ännu inte helt avsomnad, ty här drivs fortfarande företag. Men tiden har satt sina spår; några gamla hus står tomma med fönstren överspikade – äldre kåkar står ofta inte särskilt högt i kurs i denna del av Sverige. Antingen skall det vara nybyggt, eller ombyggt till nybyggnadsstandard. De gamla miljöerna, försvinner den ena efter den andra.

Men åter till ämnet. Grundad av kommunen på 40-talet, togs tvätteriet över av nuvarande ägarfamilj en gång på 60-talet. Nuförtiden är det dottern och den snart 82-åriga modern, som driver företaget. Lönsamheten kan inte vara den bästa, ty priserna är mer än humana. För en hundring, får man några dukar både tvättade och manglade.

Modern hade för övrigt en blus, som, vad jag kan se, borde vara fullt up-to-date hemma i storstan. Jag borde ha talat om det, då hade hon nog blivit glad.

6 svar på “Vistträsk tvätt i krokarna av Älvsbyn”

  1. Jo dom husen med överspikade fönster hade haft ”ovälkommen grönsaksodling” och lämnades orörda efter att ägare flyttat. Det odlades en växt av tvivelaktig art i husen så dom var inte övergivna i den meningen.

  2. Utanför Piteå, mot Luleå-hållet. Åkte runt i markbygden i somars och tog mig också en tur till Älvsbyn och vissträsk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *