En doft: Shocking by Schiaparelli

På Hallwylska visades för ett par år sedan en utmärkt parfymutställning. Där visades mängder av eleganta flaskor från hela 1900-talet. Allra tjusigast var de parfymer som lanserades på 20-talet. Utställningen var utmärkt; många och välskrivna texter (precis som utställningen innan som visade herrkläder) och ett rikt urval av flaskor.

Men den hade en nackdel: dofter saknades helt. På en parfymutställning!

Då man talar om parfym kan man knappast förbigå Elsa Schiaparelli som runt 1936 släppte sin doft Shocking. Flaskan utgörs av en kvinnokropp som sägs vara modellerad efter Mae West. Här en bild. Min personliga favorit på området parfym är Chanel, och då främst Pour Monsieur, en parfym som kom ut i handeln 1955 och fortfarande finns att köpa.

Pour Monsieur var även Alain Delons favoritdoft.

1 thought on “En doft: Shocking by Schiaparelli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *