Stenhammar en tjusig kompositör

Nej, det här är inte en ung Steve McQueen, det är Wilhelm Stenhammar, dirigenten och tonsättaren. Lägg märke till den fina västen och det som hör därtill. Moderiktigt är bara förnamnet. Stenhammar var dessutom begåvad med ett fagert yttre, kanske är han den tjusigaste av alla klassiska kompositörer.

Stenhammar var chefsdirigent för Göteborgs symfoniorkester och komponerade bland annat den tämligen kända Symfoni op 34 för orkester (symfoni nr 2). Han tonsatte också Verner von Heidenstams Sverige.

Min favorit med Stenhammar är Sentimental romans för violin och orkester i A dur, Op. 28 No. 1. Jag har den i en utgåva på Caprice med Arve Tellefsen på violin och Stig Westerberg som dirigent för Sveriges radios symfoniorkester. Den är mycket vacker, ljuflig skulle Malla Silfverstolpe ha sagt om hon fått uppleva den.

Det är något svenskt och vemodigt över Stenhammar och det gillar jag. En känsla som återfinns i Dannys dream av och med Lars Gullin samt i Stan Getz inspelning av Ack Värmeland du sköna. Kanske var han en naturromantiker.

Stenhammars Slott har inget med Wilhelm Stenhammar att göra. Slottet ägdes dock under en period av Lotten von Kraemers far Robert von Kraemer, landshövdig i Uppsala och vän till nämnda Silfverstolpe. .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *