När Obama får besök från öst

Man får anta att Barack Obama förr eller senare får besök av en representant från det stora landet i öst, i Dmitrij Medvedevs eller Vladimir Putins skepnad. Det gör mig nyfiken: kan det kanske bli som den gång när den rusika och mycket rara Nina Chrustjev klev ur bilen utanför Blair House den där sensommardagen 1959?

Nina var Nikita Chrustjevs maka och såg precis ut som min favorittant hemma i byn när jag växte upp. En tvättäkta tant med tjocka ben och mycket fotriktiga skor. Och leendet så fullt av värme att det fortfarande, efter nästan 50 år, strålar om den gamla tidningen så att man blir smått rörd.

Även om frun i huset hade mycket blygsamma vanor, och medtagit ett mycket begränsat antal ombyten, snålades det inte på komforten under besöket. I New York boddes det på Waldorf Astoria för 800 kr natten i en toppsvit. Säkerheten fick naturligtvis, då som nu, högsta prioroitet och varje maträtt som bars fram till familjen, som också bestod av tre barn, två flickor och en pojke, provades med geigermätare för att undvika radioaktiv förgiftning.

Kontrasten mellan den mer Hollywoodartade mrs Eisenhower och fru Nina är slående på tidningsbilderna. Hur det blir när Obama får finfrämmande, återstår att se. Vi får bara hoppas att vi slipper plumpheter i stil den italienske premiärministern yttarande efter Baracks valframgång.

Och idag är det alltså dags för den nya presidenten att inta sin post. Förväntningarna är skyhöga och Obama är reda något av en ikon, vilket inte är helt förvånande. När Billie Holiday sjöng på Café Society i slutet av 30-talet, fick hon absolut inte beblanda sig med den vita publiken och bara använda den bakre ingången, den från gränden. Med det i åtanke är det inte underligt om den nya presidenten är något av en sensation. Läs mer på SvD.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *