På spisen kokar fläsklägg

Ah, vad gör man en småregnig dag om man inte kokar fläsklägg? Faktiskt, det är verkligen helt igenom praktiskt med långkok. Låt säga att man vaknar ansatt, med en sandöken i munnen och någon annans skor på fötterna; går man då in i köket, kokar upp fläskläggen i en kastrull, skummar den och tillsätter kryddorna, kan man sedan med gott samvete ägna sig åt huvudverkstabletter och starkt kaffe i ett par timmar. Sedan har man en rätt som kan avjutas på kvällen eller en annan dag, när man vill ha gäster och maten skall stå på bordet strax efter det man kommit hem från jobbet (OM man förvärvsarbetar).

Jag kan verkligen rekommendera Svensk husmanskost av Tore Wretman. Den finns numera i nytryck på Forum och säljs för en spottstyver på nätet. Originalutgåvan däremot, är något av en dyrgrip. Båda är emellertid vackert illustrerade av Slas.

Trevligt är att Tore ofta citerar riktigt gamla kokboksförfattare som Gustafwa Björklund och Margaretha Nylander. Även om just de recepten ter sig en smula svårfattliga, ger de en historisk återblick till den tid när det svenska köket var mycket begränsat och helt inriktat på självhushållning.

Boken är hursomhelst både intressant och fylld med recept där man tar allt tillvara, och inte endast koncentrerar sig på de bästa bitarna. Bara det en finfin idé, när det gäller att hushålla med resurserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *