Inredningstips: Kök i lindblomsgrönt

Mitt kök behöver snart ses över. Efter en hastig ommålning år 2000, har tidens tand satt sina spår. Målningsarbetet behöver göras om och denna gång ordentligt med ett riktigt genomfört grundarbete. När jag nyligen skrapade bort färgen på en kökslucka fann jag att den ursprungliga färgen var ljust lindblomsgrön. Det är en fin färg på ett kök.

Mitt kök är avlångt och har bänkar på alla sidor utom en; där är en skjutdörr in mot serveringsrummet. På motsatt sida sitter ett stort fönster. Bänkskivorna är i massiv teak och mycket påkostade. Nu har jag tänk att när jag målar om köket får det bli i den där nyansen som jag kallar lindblomsgrönt. Den verkar ha varit tämligen vanlig en gång i tiden här på Gärdet. Bilden ovan föreställer ett annat kök på min gata. Det är vackert med den obrutna skåpväggen som går ändå upp till taket, och de stora, släta luckorna. Stramt och enkelt. Väggen på motsatt sida, har, precis som i mitt kök, endast bänkskåp, kompletterade med ett speceriskåp med glaslådor där jag har socker, mjöl, kryddor och annat som bör finnas nära till hands..

En gång i tiden tyckte jag att ljusgult var den bästa färgen i ett kök, men nu lutar jag mer åt blågrönt, eller någon grön nyans. En lätt bruten vit färg är också vackert. Kök från 30-50-tal är också väldigt välsnickrade och alla delar ansluter väl till väggar och tak, något som är mer sällsynt idag när man bara slänger in ett standardkök. Den periodens kök är också både strama i sin enkelhet och funktionalism, samtidigt som det finns en inbyggd värme som kanske har med åldern att göra. De är helt enkelt de finaste man kan ha i ett hem.

3 svar på “Inredningstips: Kök i lindblomsgrönt”

  1. Hej! Hittade du NCS-färgkoden till det ljusa lindblomsköket? Ser jättefint ut! Hälsning Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *