Ack Värmeland du sköna

Här någonting riktigt vackert:

Ack Värmeland du sköna med Stan Getz, Bengt Hallberg, Gunnar Johnson och Jack Norén (Metronome, mars 1951). Det är en mycket vacker melodi i en förträfflig inspelning som, om man ser till framförande och komposition i denna genre, endast överträffas av Lars Gullins Dannys Dream som kom några år senare och är rent utav fantastisk.

I samma veva som Getz spelade in Ack Värmeland, spelade han in några sidor med Lars Gullin. De är dessa som är är med på skivan som konvolutbilden visar.

Redan i slutet av 40-talet slog Stan Getz igenom och i Woody Hermans second herd. Four Brothers och Summer sequence IV (Columbia) är finfina inspelningar som man bör ha i sin samling. Summer sequence spelades några år senare in som Early Autumn på Capitol. Den versionen är också bra. Four Brothers är förresten en av mina första jazzskivor som jag gillade redan som ung.

Stan Getz var faktiskt gift med en svenska under många år. Hon hette Monica Silfverskiöld och var barnbarn till tyskvänlige Eric von Rosen. Äktenskapet varade dock inte länge, men skilsmässan drog verkligen ut på tiden. I samma veva som han skaffade barn med sin fru, fick han barn med en svenska. Slampa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *