Utgödsling

Detta är en märklig bild. Det är resterna av en utgödslingsanläggning. I en ladugård har man oftast någon sorts installation som används för att transportera bort djurens spillning, den s.k. koskiten. Bilden föreställer ett av de vinschverk som användes i vår ladugård. Det var min far som byggt samman anläggnigen av två gamla vinchar som han köpt från det militära. Med hjälp av växlar och vajrar, kunde man köra in och ut den plåt där avfallet låg.

När transporten närmade sig sitt slut, stötte plåten till en gammal koskälla som pinglade och då var det dags att trycka på stopp och sedan frikoppla vinch 1 och låta vinch 2 dra in plåten igen. Kanske inte den enklaste av apparater, men onekligen en fascinerande anläggning för ett litet barn.

En än mer spännande anläggning var den stora hiss som han byggt och som änvändes för att lyfta upp hela hölass upp på höskullen. Det var en rejäl elmotor som satts samman med en reduktionsväxel som åstadkom transporten. Först lyfte man upp lasset, sedan flyttade man det i längdled innåt på höskullen. Att se en anläggningen i funktion, var en syn man inte glömmer i första taget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *