Solsemester i glesbygden, del 5

Idag var forsernas dag. Först åkte vi till Storforsen som är en pampig fors i Pite älv. Parallellt med forsen går det sk döda fallet som är forsens gamla fåra. Här sipprar vatten längs med solvarma hällar och allt är underbart vackert. Här och där finns små, små sjöar som man kan bada i, om man inte nöjer sig med att plaska i decimeterdjupa pölar. Det är sparsmakat med växtlighet, men på sina ställen växer ljung och en och annan buske. Kort sagt: en plats som måste besökas!

På hemvägen stannade vi i Sikfors. Här fans en gång i tiden en dansbana, Fyllfors kallad, där man roade sig tappert. Det sägs att även artisterna fick sig en och annan grogg innan konserterna. Elaka tungor påstår att Zarah Leander fick ledas upp på scenen en gång. Förutom fastplatsen ligger här också ett kraftverk. På dammens ena sida ligger vattnet blankt och stilla, på den andra är forsar det fram med våldsam kraft. Längre ned står de gamla kraftverksbyggnaderna kvar i sin stramt putsade enkelhet. Detta är också en plats man inte bör försumma att besöka.

Naturen kring norrlandsälvarna, och särskilt Pite älv är hisnande vacker. Höga berg och djupa dalar och en trögt, men kraftfullt rinnande vattenmassa. Kärvt, men jävligt vackert. Skogen runtomkring just Storforsen består främst av tall som växer i sand. Det är ljust och luftigt och endast några kottar oh lite mossa täcker marken. Ingen sly och ingen sankmark. Stramt och tjusigt är vad det är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *