Inredningstips: Något överlastat!

salong

Det finns något man verkligen bör bör undvika när man inreder sitt hem och det är att måla det helt vitt och sedan tillsätta några accenter i klara färger som livar upp. Resultatet blir, och här ges ingen pardon: mycket tråkigt. I detta sammanhang ber jag att få påminna om tapeter (papper på rulle med tryck), som kan göra underverk med kliniska väggytor. Vill man kosta på sig nåot extra, kan man låta spänna tyg i sina tapetfält (om man har sådana).

På bilden ovan har man verkligen inte knusslat på ett annat område som idag är eftersatt: bruket av mattor. Här ligger inte bara en matta, nej hela golvet täcks av mattor. Dessutom har man valt en för kakelugnen passande stil på möblemanget.

sal

Innanför salongen ligger en härligt mörk matsal med majolikakakelugn, hög panel och schablonmålat tak. Denna form av tak var mycket vanligt under 1800-talets sista decennier, men idag finns ytterst få bevarade.

En gång när det begav sig inredde man sitt hem efter följande mall: orientaliskt i hallen och herrummet; gustavianskt i förmaket; nyrokoko i salongen och nyrenäsans i matsalen. Jag gissar att detta standardiserade sätt att inreda blev mycket tröttsamt i längden, men i våra dagar skulle nog kännas mycket befriande att följa de gamla 1880-talsreglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *