Uthusstilleben

Ibland har man tur och snubblar över ett helt fantastiskt och färdigkomponerat stilleben. Till vänster i bild en separator, dvs den tingest som används när man separerar grädden från mjölken. Mer åt höger syns motorn till en kornkross och i mitten hänger ett arbetsplagg ovanför skyffeln.

När man har separerat mjölken, kan det vara lämpligt att kärna smör av grädden. Detta görs i en smörkärna och det är en relativt snabb procedur. Hemgjort smör, blir, beroende på säsong och hur nykalvad kon är, väldigt gult. Det måste tvättas noggrant innan man saltar det och smakar faktisk lite annorlunda jämfört med köpes.

Vid separeringen bildas skummjölk och restprodukten vid smörframställningen är kärnmjölk. Kärnmjölken har en mycket speciell smak och uppskattas av vissa som törstsläckare varma sommardagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *