Stråkkvartett i d moll

Ja, nu har jag sällat mig till den skara som äger en inspelning av någon av Arnold Schönbergs kompositioner. Jag har precis köpt LaSalle-kvartettens inspelning av hans Stråkkvartett i d moll. Det är en fin Deutsche grammophon-skiva från 1973 med de fyra allvarliga herrarna i kvartetten klädda i svart kostym på konvolutet. Varje gång jag ser en DGG-skiva, tänker jag på Marc Almonds Tenement symphony; omslaget är i högsta grad inspirerat av dessa klassiska skivor.

Schönberg härstammar från Wien och föddes i början av 1870-talet. Han förknippas med den atonala musiken och tolvtonsskalan, något som jag inte är helt insatt i. Skivan är emellertid fin och jag är glad åt mitt köp. Här kan man lysna på Schönbrgs Transfigured Night for String Sextett.

Jag har även unnat mig tre Jens Lekman-skivor. Jag beställde samtliga av hans longplays som finns på Secretly canadian och fick dem precis på posten. Night falls over Kortedala är en av de vackraste titlar jag vet. Jag tänker på Lady in satin och Like someone in love. En fantastisk titel är vad den är och skivan är finfin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *