Plaskdammen nedanför Posses

På övre Gärdet finns det här och där små dammanläggningar insprängda mellan husen. Samtliga är idag förfallna och ur funktion. Det är synd, men de är likväl vackra platser som nu när mossan beklätt stenarna ändrat karaktär från plaskdammar till undanskymda viloplatser.

Huset i bakgrunden var under många år Amelie Posses hem. Grevinnan som startade Tisdagsklubben, den antinazistiska sammanslutningen, bodde där fram till sin död i slutet av 50-talet. Under kriget hade hon flytt från sitt och maken Oki Brázdas hem i Tjeckoslovakien och parkerade sig därefter på Rindögatan, bara några hus från en annan flykting: Josef Frank.

Andra adelsfamiljer var inte lika klarsynta; Eric von Rosen, bror till von Rosenska palatsets byggherre Clarence von Rosen, var så förtjust i de tyska idéerna, att han praktiskt taget använde nazikorset som ett personligt adelsmärke under många år.

Läs gärna Åtskilligt kan nu sägas (Amelie Posses bok om åren med Tisdagsklubben) samt ta en promenad ner till Strandvägen 55 och studera Isak Gustaf Clasons vackra palatse med fasad av Ekebergsmarmor, som tyvärr byggdes om till smålägenheter 1940. En stor kontrast till de år när Clarence bror Eugène bebodde husets två huvudvåningar (4 våningsplan!). De bilder som finns från den tiden vittnar om påkostad, men relativt smakfull lyx.

4 thoughts on “Plaskdammen nedanför Posses

  1. Eric von Rosen använde solkorset (hakkorset) som sitt personliga \"märke\" långt innan det nazistiska partiet grundats. Det hade alltså inget med nazismen att göra. Det är bara ett rent sammanträffande.

    1. Nå, med tanke på hans sympatier under 30-talet så får man säga att han lyckades välja ett lämpligt personligt märke.

  2. Vad gälla underliga sympatier kan ju nämnas att chefsideologen, regeringsledamoten och tidningsägaren Rosenberg (judisk familj) men en av Hitlers närmsta vänner och uppmanare till “koncentrationsläger-hetsande” ledamöter. Hans brevkorrenspondens finnes ju kvar ännu idag och har ju visats mången gång i internationella sammanhang.
    Streycher hatade Rosenberg men Hitler ansåg honom som nyttig i och med att Rosenberg hade släkt i England som kunde rapportera hur man där uppfattade Hitlers göranden.Hitler var och är ju känd som en av Tysklands största anglofiler.
    Men detta känner väl alla till, ja om man är lite äldre och kommer ihåg detta vill säga. Men utomlands kan man historien.
    Hitlerjugend sjöng om att:..”utrota deras huvudfiende, de kristna prästerna med sin vämjeliga rökelse och sitt vidriga vigavattenstänkande” slut citat. Samuel vet vad han skriver om.
    Vad gälla Erik von Rosens empati för nationalsocialismen så såg han ned på dessa uppkomlingar som hatade adeln och monarkier. De var ju socialister ! Dock kom Erik och Herman överens då Herman ställde upp som pilot för von Rosen och hans flygplan. Detta var direkt efter första världskriget. Då bodde Herman Göring i Sverige och arbetade här som pilot. Han var ett berömt flygaräss och kunde föra sig någorlunda.
    Men Hitler var en paria i von Rosens tankevärld.
    Jag känner flera von Rosens och har fått läsa brev från tiden… de var icke alls nådiga mot denna vämjeliga republikanska nationalsocialism.
    Men socialism var och är det än idag !

  3. Intressant att hitta detta om Amelie Posse. I (första delen av) sina memoarer “Inte en av oss” (2017) skriver Yvonne De Geer mycket om bl a deras möten då Yvonne var barn. Amelie Posse vilar på Odensvi kyrkogård i Tjust, en bit ifrån min mamma och mina morföräldrar. Hon ville ha ett körsbärsträd vid sin grav, och gravstenen utformad så att barn skulle kunna stå på den och plocka bären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *