Flicka och hyacinter

En av de allra bästa svenska filmerna genom tiderna är Hasse Ekmans Flicka och hyacinter från 1950. Med Eva Henning i huvudrollen blir filmen en riktigt mästerverk. Berättelsen kretsar kring Dagmar Brinks självmord och allteftersom nystas hennes livsöde upp för åskådaren. Miljöerna är mörka i bästa noir-anda, men det finns ändå något mycket svenskt och mycket ömt över hela filmen. Hennings porträtt av den vackra Dagmar, vars skönhet är av den typ som helt bottnar i att hon snart kommer att falla sönder av smärta, är helt och visst i världsklass.

Birollerna är även de väl besatta och framförallt Anders Ek har en glansroll som Elis Körner, Dagmars gamla flamma. De två grannarna, som intresserar sig för Dagmars död och samtidigt för filmen framåt genom samtal med hennes vänner, spelas av Birgit Tengroth och Ulf Palme. Rar är också Marianne Löfgren som den alkoholiserade revyaktrisen Gullan.

Om det är en film som skall inköpas det närmaste året, är det Flicka och hyacinter. Den finns att köpa/boka pådiscshop.se. Jag älskar verkligen detta Hasse Ekmans mästerverk och kan inte riktigt uttrycka det i ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *