En sommarledig antecknar, del 22

Strax söder om Munkfors – en förskräcklig ort – ligger den bedårande ransätersdalen vid sidan av Klarälven. Ortens huvudgård, Ransäter, var under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal E G Geijers föräldrahem och här fanns den första av de tre stångjärnshammare belägna längst med Ranån.

Dagens Ransäter, numera kallat Geijersgården, är museum och på det hela taget väldigt pittoreskt, väl underhållet och naturskönt. Den ursprungliga byggnade, känd för att vara kall och dragig, togs ner och byggdes upp från grunden i början av 20-talet när museet grundades.

Längre upp längst med Ranån låg herrgården Berget och den andra stångjärnshammaren. Här bodde patron Lalin, vars vackra dotter Malin var omtalad över hela nejden. Efter ett kort äktenskap, dog hon i samband med sitt första barns födelse och patron Lalin och hans fru blev så utom sig av sorg, att de sålde gården och flyttade från trakten.

Den sista stångjärnshammaren låg långt in i skogen, vid det vackara Ransbergs herrgård. Det är denna byggnad ni ser på bilden ovan. Platsen är fantastiskt naturskön och bakom herrgården går den smala lilla Ranån som nästan helt döljs bakom alla träd. Brusar gör den likväl och det är något trolskt över denna anrika plats. Numera är det vandrar hem i de två flyglarna och i herrgården finns kök, matsalar och sällskapsrum. Inredningen saknar till stor del charm, men det natursköna läget och exteriören gör Ransbergs Herrgård till ett utflyktsmål man inte bör missa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *