Rävjägarn

Ett smärre roskvarter i strängt klimat

Rosenrabatt

I slutet av juli förra året anlade jag ett lite rosenkvarter med ungefär 6 rosor, jag minne inte riktigt. jag hade valt ut en plats i trädgården som är snösäker, dvs inte en södervägg där det mest ligger vintertid. Ett sådant läge gör att rosorna mycket lätt fryser ned. Jag valde ut sorter som doftade och var inte lika noga med att de skulle klara zon 6, utan tänkte att snön säkert gör att de klarar sig och mycket riktigt! i vår var skadorna nästan obefintliga och jag behövde bara klippa bort några torra grenar. Längst till höger ser ni Rosa `Pink Grootendorst, en nejlikors med vackert fransiga blommor som sitter tätt i klasar. Tyvärr hittar jag inte listan över vilka sorter jag beställde, pappret är för tillfället på vift. resultatet blev dock bra och i år har de växt till sig rejält. Förhoppningsvis växer de snart samman och bildar en fyllig rabatt med vackra blommor!

Tags:

4 Responses to “Ett smärre roskvarter i strängt klimat”

 1. Erik says:

  Inspirerande – du har väl 2-bandsverket ‘Rosor för nordiska trädgårdar’, det är fantastiskt vad mycket vi kan få att blomma trots vårt bistra klimat…

  • Rävjägarn says:

   Nej, det har jag inte! Får bestämt ta och läsa det. Kan också rekommendera Leif Blomquists Rosor i norr som verkligen vänder sig till dem som bor i kärvare klimat.

 2. Erik says:

  Den måste jag skaffa! annars är det ju intressant även med städsegröna växter för nordiskt klimat, som rododendron, järnek mm, men så långt upp får du kanske hålla till godo med idegransbuskar…

  • Rävjägarn says:

   Finns finska rhododendron som klarar svenska zon 6 faktiskt. Dock viktigt att de vattnas ordentligt och står på väldränerad plats så tjälen släååer snabbt på våren.

Leave a Reply

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress