Julferier i landsorten, del 3

I morse var det en alldeles rosa morgonrodnad som spred sig över himlen. Kanske blir det då snö, ty enligt talesättet ger Aftonrodnad vacker natt, morgonrodnad skvätt i hatt. Julgranen är nu klädd med gammalt julpynt från moster Ebba och står inklämd i ett hörn i köket. Utomhus tedde sig granen onekligen mycket nätt, inomhus växte den allt några storlekar.

Under sommaren finns det så mycket att göra här uppe, men på vintern står allt still. Dagen är kort och mörkret sänker sig redan vid tvåtiden. Man är helt enkelt hänvisad till att hålla sig inne vilket i längden kan vara prövande. Måltiderna och böckerna fyller i stort sett ut dagen med kortare avbrott för braseldning. Jag saknar sommarens cykelturer. att färdas på spark är faktiskt inte lika trevligt, även om detta också har in harm.

Jag läste klart Lidmans Hjortronlandet igår kväll. Det var en bra bok med ett fint språk som jag kan tänka mig är svårt att förstå om man inte är bekant med den västerbottniska dialekten. Bland karaktärerna finns den vackra och begåvade Märit, som är föremål för lärarinnans åtrå, den alldagliga Claudette, som drömmer om något bättre än torparlivet på myren och så den märkliga Anna som tycks besitta övernaturliga krafter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *