Värna den vackra modernismen

Antikmässan

I torsdags pratade jag på Antikmässan om vikten av att värna den vackra modernismen och då i synnerhet de högkvalitativa byggnader som uppfördes från cirka 1930 fram till 1950-talets slut. Dessa hus byggdes fortfarande tämligen hantverksmässigt och är på många sätt ovärderliga, inte minst för att de är gjorda för at underhållas och därför kan ges ett långt liv. Dessutom är de till stor del byggda av fina material och tämligen hantverksmässigt.

Idag renoveras ofta dessa hur hårdhänt och många detaljer byts ut mot nya, underhållsfria. Synd, för det är rena rama resursslöseriet. Om detta pratade jag och jag skall be att få återkomma i ämnet.

7 thoughts on “Värna den vackra modernismen

 1. Skönt att någon kan och vill försvara det välbyggda! Här gläds vi åt att för sent men dock ha blivit av med Akelius i Norrland. Min lägenhet fick han inte totalsabba!

   1. Det hette att hela Norrlands boendefastigheter skulle säljas ut. Det blir upp till Haparanda. Verkar som att Rikshem köpte upp hela beståndet. Den årliga hyresförhandlingen har startat.. Däremot Sitter Akelius kvar på ett antal kommersiellt attraktiva fastigheter. Affärskomplex och kontor.

    Vet inte om det blir bättre, men kanske stabilare med en stiftelse? Hade gärna sett små lokala hyresvärdar, för längre tids familjeboenden. Med Roger tycktes allt handla om dyrare studentkvartar och högt anonymt slitage.

 2. Akelius beslöt i höstas att sälja bostadslägenheterna i Haparanda, Umeå, och Östersund. Cirka 1700 lägenheter.

 3. Glömde säga att du gör en stor insats genom att värna om den vackra modernismen runt om i landet.

  Med vänlig hälsning//Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *