Två rivna hus invid Humlegårdsgatan

Humlegården 8

Humlegårdsgatan var en mycket fin gata en gång i tiden, men tyvärr revs en hel del av husen på 1960-talet. Två av dem var särskilt eleganta och låg i korsningen med Brahegatan. Det hus som syns  på bilden ovan, Humlegårdsgatan 20 (kv Humlegården 8) är ritat 1895 och ersatte då ett hus från tidigt 1870-tal. Arkitekt var Carl Kleitz som ritat en hel el i området, bl.a. Birger Jarlsgatan 12, Stureplan 19 och Artillerigatan 12. Huset inrymmer 3 lägenheter åt gata till och två gårdslägenheter. Hörnlägenheten är störst och består av 6 rum åt gatan samt kök, jungfrukammare och barnkamamre åt gården vilket framgår av planlösningen. Huset revs ca 1962.

Skvalberget 24

Humlegårdsgatan 18 (kv Skvalberget 24) ritades 1884 och bör ha stått klart året därpå. På varje våningsplan fanns 8 rum och kök och på vinden två små tvårummare. Planlösningen 1884. Fasaden var mycket elegant.

1915 var det dags för ombyggnad och jag gissar att man drog in centralvärme då och dessutom inreddes badrum. Så här ser planlösningen ut efter ombyggnaden.Ändringar görs också på vinden, men jag blir inte klok på vad som inreds. tvårummare med stora badrum och kokvrå eller inget kök? Fasaden påverkas till viss del men mycket är sig också likt. Huset revs ca 1966.

4 thoughts on “Två rivna hus invid Humlegårdsgatan

  1. Kanske de mindre lägenheterna på vinden var avsedda för ensamstående medelklasspersoner, tjänstemän eller liknande, som inte förväntades ha något eget hushåll utan intog sina måltider på annat håll. Möjligen kunde de brygga morgonkaffe på en spritlåga! Fanns ju Matsalar och liknande som fungerade som en slags pensionat och serverade måltider till sin fasta kundkrets.

  2. Vad kul att hitta bilder på Brahegatan i närheten av var jag bor. Jag letar efter vad som fanns på Brahegatan 5-7 innan det huset byggdes. Kan du kanske ha koll?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *