Några villor i det avsomnade Boliden

Villor i Boliden

Inte så lång från Skellefteå, men en bit söderut och inåt landet ligger Boliden, ett samhälle som gav ett något övergivet intryck när jag passerade förra sommaren. Ett par övergiva och vandaliserade hus angav tonen. Intill genomfartsgatan fann jag en rad med trevliga tegelvillor. Antagligen byggda på 50-talet eller något senare. Vem som ritat dem vet jag dock inte.

Boliden blev med stadsplan på 20-talet. TageWilliam-Olsson ritade stadsplanen och Johan Åkerlund ritade byggnaderna. Naturligtvis har samhället expanderat åtskilligt sedan dess och en stor del av bebyggelsen går nog att datera till den gyllene efterkrigstiden när samhället frodades.

5 thoughts on “Några villor i det avsomnade Boliden

  1. Min man är född i huset längst till vänster. De kallades visst “sexhusen”, helt enkelt för att det var 6 villor i rad.

    1. Åh, vet du när de är byggda? Jag tycker att de är fina, det är Boliden i övrig också, men det känns som om samhället vissnat ned och det är tråkigt.

  2. de bodde där senare men en googling ger vid handen att kedjehusen byggdes 1958, vilket väl låter rimligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *