Elisabeth Schumann sjunger Adelbert von Chamissos dikter Frauenliebe und -leben tonsatta av Robert Schumann

Ett besök på Myrorna resulterade i en bunt gamla plattor som tillhört biblioteket i Solna. några av dem, närmare bestämt 5, var Elisabeth Schumann som sjunger Frauenliebe und legen som är en samling dikter av Adelbert von Chamisso som bl.a. tonsatts av Robert Schumann. Inspelningen gjordes 1947 i studion på Abbey Road och vid pianot hittar vi Piano Gerald Moore.

Jag hade väl på sin höjd hört Elisabeth Schumanns namn tidigare när jag fann dessa skivor. Inspelningen gjordes 5 år innan henne död, 1952, så den hör till hennes senare. Schumann var stor i Österrike och var knuten till den statliga operan i Wien men 1938 emigrerade hon till USA där hon levde resten av sitt liv. Strauss Rosenkavaöjeren och flertalet av Mozarts operor stod på hennes reportar. Om hon var framgångsrik med Frauenliebe und -leben  vet jag dock inte. Det är dock en rar inspelning. Jag tycker om henens röst som har något tilltalande över sig och som jag tycker avviker en smula från det gängse. Inspelningen finns faktiskt på YouTube så ni kan också lyssna på Elisabeth Schumann.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *