Den låga byggnaden mot Hötorget

Hötorgscity

Visst är den vacker, den låga byggnaden mot Hötorget på Sergelgatans västra sida? När det nya Hötorgscity planerades byggde man 18 våningar höga hus på Sergelgatans östra sida och ansåg det lämpligt med låga byggnader på den andra sidan för att eftermiddagssolen skulle nå ned till shoppingstråket. Det hela syns tydligt på denna bild tagen 1959.

När Filmstaden Sergel byggdes vid 1990-talets mitt ersattes den gamla byggnaden med en rejäl klumpeduns som verkligen förstört den fina 50-talsmiljön. Jag anser Hötorgscity vara en verklig pärla och hade önskat att man behandlat anläggningen mer varsamt. Så konsekvent genomförda 50-talsmiljöer är inte vanliga. Kombinationen av äldre byggnader runt Hötorget och de modernare tillskotten från 50-talet är verkligen högst förtjusande.

3 thoughts on “Den låga byggnaden mot Hötorget

    1. Nä, usch, kåken är för stor. De skulle ha ställt den någon annanstans.
      Hur var Sergelfiket, vet du hur länge det fanns kvar?

  1. Nej, det minns jag inte. Men troligen just inpå det att Filmstaden byggdes. Jag lämnade Stockholm för annan ort 78 – och var tillbaka på slutet av 80-talet. Men som sagt – jag tycker det aningens konstiga huset är okej, men när jag ser dina två bilder, med det stora ljusinsläppet på gågatan så fattar jag hur fint det också var.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *