Sparbanksvägen 4, Hägerstensåsen

IMG_6428 a

Vid Sparbanksvägen på Hägerstensåsen ligger en liten höjd där ett antal punkhus uppförts i mitten av 40-talet. På bilden ser vi nummer 4 som signerats av Ancker/Gate/Lindegren 1945. Huset är väl inte så märkvärdigt, men vissa detaljer gör det riktigt intressant. För det första är entrén riktigt elegant, ty en vänd trappa leder upp från Sparbanksvägen.

IMG_6429 a

De ursprungliga balkongerna har faktiskt bevarats men det är nog bara en tidsfråga innan de byts ut. Till höger om huvudingången fanns ursprungligen ett postkontor och dess dörröppning finns fortfarande kvar.

IMG_6430 a

Bröstningarna under vardagsrummsfönstren är utförda i trä. Det är inte vanligt vid denna tid och påminner om de lösningar man kan se på 50-talshus som inspirerats av de då moderna curtain-wall-fasaderna. Planlösningen visar 4 tvårummar per våningsplan, samtliga hörnlägenheter samt ett enkelrum med kokvrå.

5 thoughts on “Sparbanksvägen 4, Hägerstensåsen

   1. Ja, det är minst sagt tråkigt. Mycket av harmonin och trivseln försvann, när Krösus tog över. Det personliga grannar emellan är borta. Ofta ges verkningslöst kollektiva straff, i brist på kundkontakt. Vi har haft tur, som ändå fått behålla “vaktmästaren” genom alla snabbt utbytta bemannings-företag.

    Ekonomiskt undrar man.. Hur kan det vara ok, att riva ut två år gamla kök? (Nämn inte de platsbyggda 60-tals ditona i gediget virke.) För att genomföra 36-62% dyrare first klass! Samma slags spånskivor ut, och in igen? Kök som hamnar i soporna, kan ännu beställas på internetbutik.

    Får ändå vara glad, att HGF, bostadsminister m.fl. ingrep mot hans utsorterande banksystem, och förturer till hyresrätt.

 1. Hej!
  Har du börjat dina guidade turer på Gärdet än?
  Jag såg du hade bild av en av Kyrkorna i Vällingby. Jag bodde nära den andra, St Thomas, vid Vittangigatan. Men jag gick på scoutmöten i den kyrkan på bilden. Kommer ej ihåg dess namn.
  Du kan svara på FB, för min epostkorg blir ofta full
  V H
  Kerstin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *