Brita Schlyter och Felindaskolan i TV

FelindaskolanBrita Schlyters namn må ha fallit i glömska, men jag gissar att det finns några som minns hennes TV-program och hennes verksamhet vid Kungsklippan i Stockholm. Scklyter utbildade sig till barnträdgårdslärarinna vid 30-talets mitt och startade sedan en privat barnkrubba. 1946 blev hon lärare vid förskoleseminariet och sedan övningsskolan vid Kungsklippan. Jag gissar att det är alla de barn som passerat denna skola som fortfarande bär henne i sitt minne.

På 50-talet spreds hennes namn Sverige runt ty hon fick ett eget TV-program, en serie som kallades Felindaskolan och som också resulterade i ett par böcker. Hon undervisade också prinsessan Desirée vilket skänkte ytterligare glans åt hennes namn. Hon skötte också barnsidan i ICA Kuriren.

Tyvärr verkar inte Felindaskolan finnas digitalisrad. Det är synd, det är inte utan att man blir nyfiken på denna på sin tid så stora barnpedagog.

3 svar på “Brita Schlyter och Felindaskolan i TV”

  1. Jag har ett mycket svagt minne av Felindaskolan. Har för mig att jag tyckte programmet var töntigt. Vi hade inte tv förrän i slutet av 1959 men alla ungarna på gatan fick gå hem till ett par snälla grannar och titta på Sigges cirkus – det var kul.

  2. Jag gick på Brita Schlyters förskola på Pipersgatan. Minns att det var så spännande när man någon gång fick gå in på Britas kontor o titta på alla hennes dockor som hängde därinne. Minns också att eftermiddags-tv med Andy Pandy först o Felindaskolan efteråt var något man alltid ville se som 6-åring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *