Karin Kavli porträtterar Hedda Gabler

Radioteaterarkivet på sr.se är en verklig skatt om man längtar efter att höra de gamla inspelningar som gjordes under 50-60-talen. En av alla de pjäser som där finns är Hedda Gabler i regi av Palle Brunius och med Karin Kavli i titelrollen.

Det var länge sedan jag lyssnade på radioteater. Som liten var jag mycket förtjust i Tordyveln flyger i skymningen men på senare år har jag inte lyssnat på någon pjäs, trots att jag tycker mycket om formatet. Hedda Gabler är en tragisk historia och Karin Kavli är mycket bra som den manipulativa unga frun som just kommit tillbaka från sin smekmånad med Jörgen Tesman och välkomnas av makens faster Jullan som för övrigt spelas av Renée Björling, en av de två flickorna i den första filmatiseringen av Norrtullsligan. Snart anländer också fru Elvsted, skolkamrat till Hedda och gestaltad av Inga Tidblad, även hon en av ligans fyra flickor. Fru Elvsted har förälskat sig i Ejlert Lövborg, som under en längre tid vistats i hennes och makens hem. Tillsammans har e skrivit en bok som de hoppas skall bli en storsäljare. Fru Elvsted är mycket förälskad i Lövborg och har förlupit sitt hem, galen som hon är i honom. Vad hon inte vet är att Hedda Tesman är den stora kärlek som Ejlert Lövborg endast flyktigt nämnt.

Den unga fru Elvsted säger sig inte kunna leva utan sin Ejlert, men Hedda Gabler, vars kärlek till Lövborg säkerligen varit så mycket större, låtsas inte om sin känslor. Man förstår snart att hennes fall kommer att bli så mycket större.

Hedda Gabler är en alldeles fantastisk pjäs som för mig blivit det första och kanske  den bästa framförandet. Karin Kavli är precis så behärskat lidelsefull som man kan önska. Helt igenom njutbar och gripande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *