Bellmanslådan och Janssons frestelse

Det sägs att operasångaren Per Janzon gett upphov till rätten Janssons frestelse. Det är mycket möjligt, men denna klassiker är faktiskt en variant på Stallmästargårdens rätt från 20-30-talen: Bellmanslådan. Skillnaden är inte så stor, men till den senare steker man både lök och potatis innan de placeras i form tillsammans med ansjovis och grädde. Receptet på denan delikatess hittade jag i boken Kunglig spis som skrivits av Håkan Håkansson som jobbat på Stallmästargården, Grand, Operakällaren och Brända tomten. Eter krigsåren, som tillbringats i London som kock på Svenska Ambassaden, flyttade han hem och kom att tjänstgöra som kock på Kungliga Slottet och sedermera på Villa Solbacken, prins Bertils hem och det är om denna tid som mycket av kokboken handlar. Och så receptet:

3 gula lökar
1 burk hel ansjovis
4 stora potatisar
2 dl vispgrädde
smör till stekning

Potatisen skalas och skärs i strimlor och råstekes. Löken skivas och stekes. Varva potatis och lök i en ugnsfast form tillsammans med ansjovisen och häll över grädden. Grädda i 200 grader i 15 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *