Den Spanska vindtårtan från Wien

Spansk vindtartaDen vackraste av tårtor är utan tvekan den i Österrike så populära Spanska vindtårtan (klicka på bilden för att se den i större format). Spansk vind är det uttryck som österrikarna använder när de talar om maräng, ty det riktigt fina kallas där ofta för spanska. Och vinden kommer av all luft som vispas in i margänsmeten.

Kakan består av en botten, ett lock och ett antal ringar, samtliga av maräng, som travas på varandra och sedan garneras med marängsmet i barockens anda och som här även med kanderade violer. Hela härligheten får sedan åka in en stund i ugnen, innan den fylls med grädde smaksatt med konjak och olika sorters bär. Slutligen läggs locket på och tårtan är färdig i all sin glans. Att baka tårtan är kanske inte så svårt, men det är tidskrävande. Hur man går till väga har jag beskrivit tidigare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *