Blir det Sveriges bästa äldreboende?

Sveriges bästa äldreboende

Serien om Smedsbergets äldreboende i Lycksele har fått mig fast. På 4 månader skall detta hem för äldre som idag knappast hör till de bästa, förvandlas till Sveriges främsta. Kommer de lyckas? Nej, det tror jag inte, men förhoppningsvis blir det bra mycket bättre.

Det är en svår uppgift. Boendet är inrymt i en trist  80-talsbyggnad som knappast gör någon glad. Många och långa korridorer och dåliga material. Budgeten är ansträngd och ständiga besparingar väntar organisationen. Det är inte lätt att jobba med de förutsättningarna. Personalen verkar dessutom rätt uppgiven och har, kanske med all rätt, svårt att gå in med entusiasm i uppgiften. Detta förstår jag, det är inte roligt att hela tiden bli utsatt för besparingar, men jag tycker likväl att det är ens plikt att göra tillvaron så ljus och trivsam som det bara är möjligt för de boende.

Chefen för boendet, som tyvärr saknar karisma och verklig förmåga att entusiasmera, har klokt nog anlitat två duktiga krafter inom området: Jane Lindell Ljunggren och Yngve Gustafson. Det är klart att det är lättare för dem som kommer utifrån, men samtidigt syns det alltför väl hur bra de är på att ta de äldre. De tar dem på allvar och behandlar dem ytterst profesionellt och hjärtligt, och inte som sjuka och hjälpbehövande åldringar som gjort sitt.

Jag kan rekommendera serien vars tredje avsnitt sänds i SVT1 ikväll och naturligtvis finns tillgänglig på svt.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *