Höskörden bärgas och ny köksradio

Höskörden pågår här för fullt, om man nu ägnar sig åt att skörda hö vilket de flesta inte gör, ty de emballerar istället det nyslagna gräset i stora vita plastbalar som pryder åkrarna just nu. Att skörda hö är mer omständligt, ty gräset skall slås ut, spridas och vändas och därefter strängas och balas när det är helt torrt vilket kan orsaka bekymmer om vädret är ostabilt.

När traktorerna blev allmänt spridda kunde man använda dem för att fylla ladorna vilket underlättade arbetet. För att verkligt effektivisera passade man då på att bredda ladornas små öppningar så att stora lass kunde lassas in. Detta har gjort många ängslador instabila vilket jag fått erfara när jag reparerat mina lador. På bilden syns en traktor med en rejäl bal baktill. En ordentlig öppning behövs för att man skall kunna lassa in dem i ladan.

På bilden ses en gammal Grundig 1088 från säsongen -57/-58. Det är den minsta ev de större bordsmodellerna som fanns i serierna 1000-5000 där den sistnämnda var reserverad för de verkligt stora och flotta modellerna. Radion fick jag på köpet när jag köpte en annan. Tyvärr hade den fått rejält med stryk och fronten med högtalaren satt lös pga av att infästningarna i plast gått sönder. Med lite lim gick det att få ordning på det yttre och efter att ha lyckats reparera mekanismen för stationsinställningen (ett textilsnöre och en stålvajer) och bytt kondensatorer var radion fullt användbar, även om ett nytt magiskt öga behövs och glödlampor som skall lysa upp radioskalan (har beställt).  Nu står den i köket och är en rätt utmärkt köksradio!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *