Huvudnässkolans i Vänersborg aula

Jag läste en text om stadshuset i Ulricehamn (en verklig pärla som tyvärr berövades originalinredningen i fullmäktigesalen när de styrande politikerna ville modernisera) och fann då en länk till Huvudnässkolan i Vänersborg. Vilket fantastiskt komplex! Tyvärr har man rivit delar av skolan och om något år kommer endast, i bästa fall, aulan, som ni ser på bilden ovan, finnas kvar. Är inte det typiskt!? Ständigt gnäll om allt som revs förr och ständigt detta oförstående inför modernismens byggnadsarv. Man kan visserligen inte begära att att gemene man skall uppfatta dessa halvgamla byggnaders värde, men istället måste man kräva av politiker och tjänstemän att de värnar de byggnader som förr eller senare kommer att sätta respektiver ort på kartan.

Arkitekten, Åke Wahlberg, ritade även den funktionalistiska pärlan Sannaskolan i Göteborg som ännu verkar stå kvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *