Om brukarnas hälsogemenskap i Jörn

I senaste numret av Provins (Norrländska litteratursällskapets tidskrift) finns en utmärkt text om Hälsogemenskapen i Jörn. Vårdcentralen i detta samhälle i Västerbotten lades ned 1999 och de boende tvingades ta sig till Boliden medels bil eller buss vilket i längden blev alltför omständligt. Fyra år senare samlade invånarna in 260 000 och startade en egen vårdcentral. Denna drivs enligt not-for-profit-modellen (NFP) och allt eventuellt överskott investeras i verksamheten. Bra tycker jag som inte kan tänka mig annat än att skall man generera vinster i vården måste antingen vårdtagarna eller arbetarna betala för det (om man inte söker vinstbidrag). Jag förstår helt enkelt inte hur det kan tas för självklart att bara för att ett vårdföretag drivs privat, skall det finns pengar över till ägarna. Nej, fram för brukarkollektiv istället!

Texten, som jag verkligen uppmanar er att läsa, är mycket intressant och jag uppfattar den inte heller lika politisk som många andra i detta ämne. Med detta menar jag att jag inte tycker att texten endast verkar vara skriven för att torgföra sina politiska åsikter.

I SvD publicerades för en kort sedan en text om NFP-vård skriven av överläkaren Inge Axelsson. Äevn den kan jag rekommendera.

När man privatiserar vård måste man ställa sig frågan: gör vi detta för hjälpa vårdtagarna eller det främst för företagarnas skull? Jag är på intet sätt emot privata initiativ, men jag tror att det är betydligt bättre om verksamheten drivs på anda grunder är endast för att skänka sina ägare klirr i kassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *