Orenoverat 30-tal på Författarvägen

På Författarvägen i Bromma är just nu en mycket fin vila till salu. Den verkar inte ha reparerats på många år och det mesta är fortfarande i ursprungligt skick. Visst renoveringsbehov är nog det minsta man kan säga, men framförallt behövs nog här färg, ev ett nytt yttertak och dränering av grunden samt översyn av terrassen på övre botten, där kan läckage lätt förekomma. I övrigt är det knappast någon fara. Hus från denna tid är sällan allvarligt skadade, även om de kan se rivningsfärdiga ut vid en snabb blick. Det är klart att det är svårt att besiktiga ett hus bara utifrån bilderna, men man ser ju tydligt att vinden inte ser speciellt vattenskadad ut (förutom någon sorts skada vid skorstenen) och fasadens panel behöver nog främst rengöras och målas. Och så måste fönstren ses över och få nytt kitt (och kanske vill man byta ut det inre glaset mot ett energiglas).

Köket med sitt vackra golv är en pärla! Arbetsbänken är rejäl i marmor. Den behöver höjas och det gör man lättast genom att lyfta bort marmorn, bygga på en ram och sedan montera tillbaka skivan med tillhörande väggskivor. Observera att det finns en slask intill spisen! Det är mycket praktiskt att kunna skölja och skala utan att behöva förflytta sig till diskbänken.  Om ni tycker att det är snålt med överskåp så ha i åtanke att porslin och sådant som har med dukningen till vanligtvis förvaras i serveringsrummet intill.

Notera också det fina taket i övre hallen. En typisk detalj från denna tid när funktionalismen inte riktigt hade slagit igenom på bred front. Hela huset vimlar förresten av klassicistiska detaljer, se bara nedre hallen.

Man kan ju alltid hoppas att det är någon med känsla för gamla hus som unnar sig denna lilla villa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *