Opels lyxmodell Diplomat Coupé V8

I samlingen av halvt bortglömda tyskamerikanare presenteras här Opel Diplomat V8 Coupé . När den nya stora Opelmodellen presenterades 1964 var Diplomat top of the line. Den mest påkostade av av dessa var den eleganta kupé vars kaross byggdes för hand av Karmann. Det är en mycket linjeskön bil som dessutom har nästintill amerikanska dimensioner: 495 cm lång och 190 cm bred.

Kupémodellen med den stora amerikanska corvettemotorn, en V8 på 5,4 liter (327 CID), var en snabb bil: 0-100 på 10 sekunder och en toppfart på strax över 200 km/h. Motorn var dessutom en tämligen unik racingversion av den vanliga amerikanska som klarade åtskilliga timmars körning i 200 km/h. Åtskilliga var de motorer som de tyska biltestarna förbrukade, innan man fick tag i denna specialversion.

Modellen hade naturligtvis både servostyrning och elhissar och var dessutom utrustad med moderna skivbromsar. Tyvärr monterade man Chevrolets rätt trista tvåstegsautomat (Powergilde) vilket förmodligen försämrade prestandan en smula. Bättre hade varit om man valt den trestegade TH 400-lådan som intoducerades av Cadillac 1964, men den ansågs nog för exklusiv och Powergliden var trots allt en mycket pålitlig låda.

Interiören är både elegant och sportig, med mittkonsoll och separata stolar. Överhuvudtaget är likheten stor när man jämför med de påkostade amerikanska GM-bilarnas mer prestandainriktade modeller.

Någon storsäljare blev aldrig Diplomatkupén. Den var mycket dyr och eftersom den var en Opel, kunde den inte i fråga om status, konkurrera med Mercedes. Men det är en mycket stilig modell som jag hemskt gärna skulle både äga och köra.

Är man nyfiken på motorrummet och hur en Diplomat-V8 låter, hittar man ett klipp på youtube.

2 thoughts on “Opels lyxmodell Diplomat Coupé V8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *