Kvickly, kooperationens snabbköp

Fantastisk fasad, inte sant? Kvicklyvaruhuset i Farsta har en fasad i vit emaljerad plåt som pryds av burspråk i vad jag gissar är teak. Raffinerande enkelt får man verkligen säga och en verklig prydnad för vilket köpcentrum som helst.

För en tid sedan skrev jag om Tempovaruhusens tårtpappersfasad som har funnits på tre platser i vårt land. Snart är det endast Farstas som finns kvar, ty i Uppsala skall betongplattorna plockas ned. På Sveriges arkitekters webbplats fann jag en intressant text som behandlar fasadens uppkomst och som även nämner Kvicklyvaruhusen. Denna kedja är verkar inte alls vara väl dokumenterad. Jag har ett svagt minne av att Shopping i Luleå en gång i tiden hade ett Kvicklysnabbköp, men säker är jag inte. Namnet används inte längre i Sverige, bara i Danmark.Jag tycker att Kvickly är ett rätt bra namn, eller snarare var, när det gäller att finna ett namn för en snabbköpskedja.

Är det någon här som vet mer om Kvickly?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *