Du själv blir diktare, din sorg blir hel

Jag var ute i Skärholmen häromdagen och gick till Myrorna för att botanisera bland skivorna. Där fann jag en riktig raritet, ja på sitt sätt iallfall. Det var en 78-varvsplatta med Inga Tidblad där hon läser Thalia, Karl Ragnar Gierows dikt till Svenska teaterförbundets 50-årsjubileum 1942. Inspelningen gjordes dock först 1952 (Columbia, DS 2082). Jag hade aldrig sett skivan och visste inte ens att den fanns så det var inte underligt att jag blev glad. Tidblad föddes 1901, hon växte upp i Vasastan och gick i Whitlockska samskolan, och avled 1974. En tidig roll som förtjänar att nämnas är den i filmatiseringen av Norrtullsligan, Elin Wägners genombrottsroman. Annars var hon främst teateraktris och det var på scenen som hon blev ett verkligt namn.

Tidblad har skrivit två memoarvolymer och de tycker jag mycket om. Välskrivna och intelligenta. Mer om dem en annan gång.

Lyssna på Thalia! Ljudet är inget vidare. Jag lade telefonen vid en högtalare och spelade av. Tyvärr har jag problem med dator och ljudkort och kan inte göra som jag brukar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *