Lingrävmaskinen Landsverk LK-230

Minns ni grävskopan som skymtade i ett buskage på en gammal polaroidbild som jag lade upp för en tid sedan? För ett par dagar sedan fick jag ett mail från en entusiast som kände igen maskinen och berättade att det var en Landsverk LK-230 som tillverkades 1965-1967.

I slutet av 60-talet ersattes lingrävarna av nya maskiner som arbetade med hydraulik. Lingrävarna är dock betydligt snyggare då skopa och arm manövreras med linor och trissor. Det är ett fascinerade skådespel att se en sådan i full aktion, titta bara på dessa klipp: en Landsmark KL 230 och en Jussi 475.

Landsverk var ett företag i Landskrona bland annat tillverkade entreprenadmaskiner. 1947 övertogs det av Kockums.  För mer detaljer om Landsverk rekommenderar jag denna webbplats. Några av de tjusiga lokalerna finns kvar än idag och för att se bilder på dem besök Tillträde förbjudet.

Jag har några svaga minnen av att jag som barn sett någon av dessa maskiner gräva, men jag minns varken var eller när, men då min farbror hade en entreprenadfirma så det är det troligt att det var någon av hans maskiner. Just nu är jag mycket sugen på att köpa en lingrävare.

7 thoughts on “Lingrävmaskinen Landsverk LK-230

 1. Så mäktiga! Och ändå “sagoboksaktiga” – precis så där såg “grävskopor” ut i barnböckerna när jag var liten. Vad smidigt den första smyger/rullar fram på sina larvfötter. Måste utforska de där webbplatserna ordentligt!

   1. Vilket urtidsdjur! Som att se en dinosaurus!
    Lilla traktorn var väldigt fin – vad kan det vara för märke?

 2. Hej. Helge hade firma tillsammans med David Jonsson ursprungligen fr Långträsk. Där, hos Gunnar Jonson står en lingrävare kvar bakom uthusen.
  Den kan du säkert få för skrotvärdet.

  1. Ja, den firman minns jag! Vi har en reklamtändsticksask kvar hemma. Att det står en lingrävare där visste jag inte, måste jag kolla upp! Vad jag nu ska med den till.

   1. Krossa bilar? Men allvarligt talat, skulle väl vara jättehäftigt att ha en lingrävare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *