When it’s springtime i mitt fönster

Det börjar bli vår i mitt fönster! Åtminstone har ljusets återkomst satt fart på växtligheten. I köket blommar Blomsterrlönnen (Klockmalvan) sedan ett par veckor. Planmtan, som under många år varit eländig, mår nu som en prins, och det sedan jag upptäckt att den varit angripen av spinn. Vissa blad är nästan lika stora som mina händer och i topparna växer nya blomklasar fram. Det är en mycket pampig växt som inte är speciellt krävande, faktiskt mycket lättskött.

I söderfönstret står två skott av Fuchsia som jag precis köpt. Båda går i lila och den ena skall jag stamma upp. Intill en Flitig lisa som kommer från Royal Viking. Jag tog nämligen ett skott från planta utanför hotellet i slutet av sommaren förra året. Den lilla plantan har blommat hela vintern, men endast med en blomma åt gången. Nu ser den dock ut att ta fart.

Intill står en liten Gardenia ocm är full av knoppar. Än dröjer det nog ett par månader innan de slår ut. gardenian skyndar långsamt, men när den väl ssätetr igång fylls rummet av en tung doft.

I hörnfönstret i matsalen har jag min amaryllisodling. I en lerkruka står min egen knöl som blommade både förra julen och denna. I de två formarna har jag 7 knölar som jag fått. dem skall jag driva upp till nästa jul. Vattnar och göder man dem noggrant, blommar de villigt jul efter jul. Dock måste de få vila från september fram tills dess att man tar fram dem för drivning i november-december.

7 thoughts on “When it’s springtime i mitt fönster

  1. Vad fint! Särskilt gardenian. Åt vilket håll vetter fönstret den står i? Min gardenia är misskött och sorgsen. Den hade en gång massor av täta gröna blad men många har fallit av, och en del är missfärgade. Men den knoppar ändå, den vägrar ge sig. Beundransvärd liten varelse, tycker jag.

    1. Den står i ett söderfönster just nu. Öst eller väst är bättre, i söder bör den nog skuggas. Den tål egentligen inte kalkhaltigt vatten, vilket kan orsaka gula blad. Den är egentligen lättskött, om den står i ett fönster där den trivs.

  2. Jättefint! Jag har just kastat min två amaryllisar … men tog in äppelkvistar från trädgården för att bättra på vårkänslorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *