Så tillverkarde RCA Victor skivor

Hittade en mycket intressant film som RCA Victor spelade in 1942 som visar hur det gick tillatt pressa grammofonskivor en gång i tiden. Filmen är gammal och en smula långrandig men mycket sevärd. Observera den våldsamma skivspelaren som på slutet spelar den färdiga skivan (här ett klipp som presenterar den i detalj). Den borde rimligtvis ha krossat de sköra krigspressningarna på löpande band.

Roligt är också att se det enorma arkiv med skivmatriser som innehåller allt som spelats in av RCA Victor. I Sverige kastades alla matriser, vilket gör det omöjligt att pressa nya, felfria exemplar.

6 thoughts on “Så tillverkarde RCA Victor skivor

 1. Riktigt intressant video.

  För ungefär ett år sedan lät jag trycka en vinyl av ett ljudspår jag spelat in, men där gjordes själva inspelningen digitalt och skars sedan in direkt på en matris av aluminium från vilket det sedan pressades en liten upplaga.

  Ang. vinylskivan som medium gjorde en nära vän till mig jämförelsen att skillnaden mellan att lyssna på musik på t. ex. datorn jämfört med att göra det från en vinylskiva, är densamma som skillnaden melan att titta på en bild på datorskärmen och att ha en seriöst gjord papperskopia framför sig.

  1. Intressant! Hur gjordes undersökningen? Rent generellt låter rätt mycket kasst nuförtiden, eftersom man ofta spelar musik på olika former av portabla anläggningar.

   1. Det var nog bara ett sätt att beskriva affektionen av att ha ett fysiskt lagringsmedia framför sig.

    Ja, men allt fler skivbolag börjar släpa album på vinyl igen. Jag gissar på att efterfrågan har polariserats eftersom tillgänglighetern på internet ger stark konkurrens vad det gäller smidighet för att CD-skivor på lång sikt skall vara motiverade. Då får skivbolagen istället försöka locka med att man får ett ‘riktigt’ album i form av vinyl, och där tror jag inte CD-skivorna heller har någon större chans.

    1. Nej, CD-skivorna har ingen chans alls. Det finns ingen poäng med att köpa dem. En fil kan jag förstå, vare sig den är illegal eller legal- Jag var inne på Bengans på Söder och fann att de hade ett relativt stort utbud. Roligt!

     1. Har du varit på Nostalgipalatset på S:t Eriksgatan 101? De har riktigt bra utbud och är kräsna på vad de plockar in. Tyvärr kan det ibland vara omotiverat dyrt, men de är nog bäst i Stockholm om man skall hitta någonting ovanligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *