En gryta som är något av en gulasch!

Jag tänker att jag borde skriva mer om mat. Jag lagar trots allt en hel del mat och är stundtals mycket bra på det. Andra dagar lagar jag lite eller misslyckas (när jag inte engagerar mig i matlaggningen). Kanske borde jag även lansera en ny diet och tjäna storkovan.

För ett par veckor sedan köpte jag grytbitar av innanlår med kort datum. Jag frös ner dem och plockade upp dem i torsdags. Brynte sedan köttet i smör och lät det sedan puttra ett tag i buljong. Tyvärr var jag tvungen att gå till jobbet innan det var mört, så jag slog av spisen och ställde in grytan i mitt kalla skafferi när jag kom hem från jobbet. Igår tog jag fram grytan och lät den koka klart. Då jag inte hade något att ha i den, åkte den åter igen in i skafferiet. Idag hade den frusit och jag hade handlat, så jag tillsatte rejält med surkål, ett par matskedar paprikapulver, lite sambal samt cirka en deciliter grädde. Detta fick koka ihop en stund och sedan tillsatte jag morötter som jag skurit i mindre bitar samt pepprade. Mums, det kan jag verkligen säga om resultatet! Mustig och smakrik och med vacker färg. Grytan åt jag med bulgur som fått koka i buljongvatten.

Grytan görs med fördel på billigt framdelskött. Det är verkligen slöseri att ta ett mört kött när resultatet blir minst lika bra på “sämre” köttbitar. Bara det får koka tillräckligt länge, blir det mört och gott.

För övrigt är min farmors emaljerade gjutjärnsgryta en av mina bästa vänner. Jag har ytterligare en, den är gigantisk och behöver två lågor. Den har tillhört min mormor och rymmer en halv gris. Gjutjärn är toppen, teflon är botten.

6 thoughts on “En gryta som är något av en gulasch!

  1. Personligen tycker jag kanske att mat-intresserade har vurmat mycket för framdelskött på sistone, långkok och allt det där. Men den stora massan köper väl fortfarande torr fläskfilé.
    Nåja, själv skulle jag önska att inget kött alls såldes, men det är ju jag det.

  2. Vad gott det ser ut! Grytor blir bara bättre och bättre ju längre de får puttra eller om man gör som du. Vad lyxigt med kallt skafferi! Och så har du gasspis! Jag har också en jättestor gjutjärnsgryta som jag köpte på ett loppis för 200 spänn – ett riktigt fynd.

    1. Det var gott! Jag köper sällan “helt” kött, men brukar passa på när det är extrapris. Lagar annars mycket kyckling och försöker även äta mer fisk. Främst lagar jag grytor av olika slag, för att kunna frysa in portionsförpackningar och äta när det passar mig. Det blir både billigare och godare än halv- och helfabrikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *