En Norrbottensgård med två ansikten

För 20 år sedan jobbade jag som hemsamarit i några byar utanför Luleå och åkte runt mellan gamlingarna. 20 år är lång tid och de åldringar jag då skötte var födda i början av 1900-talet. Jag kan inte tänka mig att någon av dem ännu är i livet. Det var inte dumt att åka runt i byarna på sommaren och se alla gamla hem som då fortfarande fanns kvar. Tyvärr varken antecknade eller fotograferade vilket jag ångrar idag. Men vissa minnen finns dock kvar.

Ibland hjälpte jag också till på servicehuset och där bodde tre damer: Dina, Hanna och Esther. Dina hade jobbat på mejeriet innan hon gifte sig. Hanna var på något sätt släkt med Helge Eriksson i grannbyn vars fru Iris gav namn till den kalv som sedermera blev det koskinn som nu ligger på golvet hemma hos mig. Esther hade varit prästfru i Småland men var nu änka och mycket ståtlig, även om minnet inte var det bästa. Hennes hållning och Selma Lagerlöfhåret var föredömligt.

Men nu kommer jag bort från denna texts egentliga ämne; mitt återbesök i en av byarna denna sommar. Det är klart att jag passerat många gånger sedan dess, men aldrig har stannat till och promenerat runt.

Gamla Norrbottensgårdar finns det gott om i dessa trakter, men de flesta är helt ombyggda. Den ni ser på bilden ovan är inget undantag vilket inte hindrar att den å många sätt ger ett ålderdomligt uttryck. Den gamla pardörren har dock en helt ovanlig placering, ty den borde ha suttit i mitten.

Betraktar vi gårdens baksida, ser vi hur sliten brädfodringen är och hur länge sedan det var som en pensel berörde plankor och fönstervirke. Fönstret till höger i bild är dock det enda på denna långa fasad och det är mycket ovanligt. Här borde det ha varit triss i smäckra enkelglas.

Mot byavägen vänder lanthandeln sin fasad, ty detta hus har en gång i tiden apterats till affär fått ett ljust och funktionalistiskt uttryck. Den högra delen är dessutom utbyggd för att skapa en större butik.

Ser ni hur en mörkare färg så sakteliga börjat tränga igenom den vita? Runt entrédörren har det ädla träslaget (är det ens ädelt och är det isåfall teak?) torkat och blivit sprött. Tunna, vita gardiner hindrar helt insynen och jag undrar vad som gömmer sig därinne. Kanske finns än rester kvar på lagret?

Affären var stängd redan för 20 år sedan, men mitt emot fanns en modernare butik som fått tegelfasad. Idag är dock även den stängt och ombyggd i villastil med fula fönster och hiskelig panel.

Det är åtskilligt som är vackrare i minnet.

10 thoughts on “En Norrbottensgård med två ansikten

    1. Verkligen! Skulle egentligen vilja köpa en burk olja och göra något åt den stackars träpanelen runt entrédörren.

  1. Du skriver så fint om dina gamla vänner. Det är på något vis så hjärtslitande med övergivna gamla hus. Egentligen vill man bara störta dit och ta om hand!

    1. Tack! Jag tycker väldigt mycket om att skriva om sådana minnen och särskilt till bilder från glesbygden. Både denna och förra sommaren fotade jag en hel del och jag får aldrig nog av det. Borde dock lära mig att fota människor i större utsträckning, men är lite blyg.

  2. Det vore bra om du kunde komma över den blygheten, om jag “känner dig rätt” så tror jag att du på ett hänsynsfullt och fint sätt skulle kunna få de gamla att ställa upp på det.
    Du gör en kulturgärning!
    För många år sedan såg jag en fantastisk dokumentärfilm på tv av Jonas Sima om en varubuss som körde runt i Orsa finnmark. Dvs bussen var ju så klart inte huvudpersonen utan det var alla kunderna – vilka personligheter! Undras just om man kan få tag på den – det måste jag undersöka. För något år sedan visades en liknande dokumentär som utspelades i Skåne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *