Ryska ambassaden, en helt linjeskön betongkoloss gömd i lugna Marieberg

Ryska ambassaden

I Marieberg, intill DN-komplexet, ligger sedan början av 70-talet Ryska ambassaden. Ni som avskyr betong kan sluta läsa nu, ni andra kastar längtansfulla blickar mot den stora sal som ligger till vänster i bild, högst upp i huset. Stora fönster, från golv till tak och något som jag misstänker är eloxerad aluminium. Snyggt!

Ryska ambassaden

Ser nu betongglaset som lagts in i fasaden och som kanhända markerar ett trapphus? Putsen är ljusrosa och är så ljus i solskenet att den blivit överexponerad.

Ryska ambassaden

Här ses tydligt glasbetongen. Arkitekturen är, med västerländska mått, inte särdeles representativ för sin tid, tidigt 70-tal. Jag tycker om den ändå. Och hur fint är det inte med våren skira grönska som senare på sommaren döljer än mer av denna tämligen okända ambassadkoloss.

Ryska ambassaden

Mot söder finns balkonger omväxlande med fönster. Denna del är dock rätt dold bakom grönskan, men jag antar att man har en flott utsikt över Mälarens vatten.

Ryska ambassaden

Här en detaljbild av balkongerna som vetter åt nordväst. Skarpskurna och nästan guldfärgade. Brons är nog en mer korrekt benämning, men å andra sidan är det lätt att associera guld med Ryssland.

Ryska ambassaden

Ytterligare en vy. Skuggorna är långa, ty solen står redan lågt. Jag tycker det är så vackert med de skarpa vinklarna, den ljusrosa putsen och det eloxerade.

Men vem var arkitekten? Jag har försökt ta reda på det, men helt misslyckats.

4 thoughts on “Ryska ambassaden, en helt linjeskön betongkoloss gömd i lugna Marieberg

  1. Helt klart intressant byggnad, får gå och titta på den någon gång. Var vid USAs ammbassad häromdagen, som ju kan framstå lite som en CIA-fästning, men som egentligen är en ganska snygg 60-talskontorsbyggnad.

    1. USA-ambassaden är verkligen rätt speciell. Jag har ett reportage i en gammal byggmästare, men jag minns inte om det var USA:s eller något annat lands ambassad som beskrevs. Får leta lite noggrannare.

    1. Stämmer säkert, kollade aldrig. Står kanske något matnyttigt i Bebyggelseregistret också

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *