Södra Roslags tingsrätts fina byggnad

Södra Roslags tingsrätt

Under åren 1950-1951 uppfördes Södra Roslags tingsrätt i slutet av Erik Dahlbergsgatan, alldeles invid Lidingövägen. Några år senare, runt 1960 skulle jag gissa, kompletterades komplexet med ytterligare en byggnadskropp mot Rindögatan/Studentbacken. Tyvärr vet jag inte vem som ritade huset, jag har läst det, men minns inte och har inte lyckats hitta några uppgifter. Tingssalen med sina höga fönster är en verklig pärla, inte minst gör den sig i frostig vinterskrud.

Södra Roslags tingsrätt

Byggnadskropparna är förbundna med varandra medelst lägre, putsade längor som kontrasterar mot teglet i övriga fasaderna. Enkelt och sobert med fönsteromfattningar i tegel.

Södra Roslags tingsrätt

Längst till höger i bild ses den senast uppförda delen som har perspektivfönster istället för vanliga tvåluftsfönster. I byggnadens översta etage, finns ytterligare en större sal.

Anläggningen står idag tom, men är klassad som värdefull och kommer troligtvis att renoveras och byggas om till skola. Man får hoppas att fönster och dörrar och andra påkostade detaljer sparas åt eftervärlden.

7 thoughts on “Södra Roslags tingsrätts fina byggnad

 1. Bara en i en lång rad med övergivna tingshus som finns över hela landet efter de senaste årens nybyggen och organisationsförändringar med sammanslagningar som följd. Med tanke på att så gott som samtliga håller mycket hög arkitektonisk kvalitet har jag förgäves försökt hitta någon slags samlad bevarandeplan för dessa eller åtminstone en liten tanke i den riktningen. Tills dess glädjer det mig att Södra Roslags tingsrätt får lite välförtjänt uppmärksamhet, vem vet, kanske kan det bli en serie, du verkar ju redan ha förlikat dig med ditt öde att dokumentera efterkrigstidens arkitektur!

  1. Ja, visst är det tråkigt! Jag misstänker att det inte gäller bara tingshus utan också alla typer av offentliga byggnader från denna tid, skolor inte minst. Jag skulle bra gärna vilja se interiören i denna byggnad. Jag minns att de renoverade runt 95 och så slängdes åtskilligt, men viss fast inredning borde finnas kvar och tingssalen m de föna fönstren ser tjusig ut.

 2. Snygg byggnad, jag får ta mig dit och titta lite på den.
  Som alltid är det väldigt vackra bilder du tagit, vinter gör sig verkligen bra i din kamera. Bara vitt, svart, rött tegel och en isblå himmel…

  1. Vintern är på många sätt väldigt tacksam. Mycket som är fult försvinner och endast huvuddragen återstår. Det kan vara mycket lämpligt när det rör sig om furfulade hus. Detta komplex är dock i det närmaste intakt förutom entréportar och några fönster som klätts in med lättmetall.

   Vi får ta en hus-spottingutflykt någon dag!

 3. Karl Karlström ritade byggnaden som uppfördes 1950-51 för Åker, Värmdö och Danderyd skeppslags samt Vaxholms stads tingslag

  1. Tack för den informationen! Jag har läst detta någonstans, men kunde för allt i världen inte komma på var.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *