I’m in the mood for sommarferier, 19

Hoppets här

Jag har varit på utflykt idag och fått mig en demonstration av Ales gamla byahus och skola! Naturligtvis tog jag många bilder, men som vanligt dröjer det innan de är framkallade och därför nöjer jag mig med att visa en simpel digitalbild från byaföreningens utställningsmaterial.

Det fanns en tid när ungdomen såg medlemskapet i Hoppets här eller Blåbandsföreningarna som det enda rätta. Ännu på 30-talet var det vanligt att nästintill hela byar var blåbandister. Hoppets här, som är den äldsta av sammanslutningarna, verkade för nykterhet och hade kristna värderingar. Den bildades 1876 men blev inte speciellt långlivad, ty när Godtemplar- och Blåbands-föreningarna växter fram i slutet på 1800-talet valde medlemmarna att pö om pö ansluta sig till dessa nya rörelser.

Damen som demonstrerade samlingarna för mig, änkefru Rehnman, var själv Blåbandist när hon var liten flicka på 30-talet. Föreningen hette Åblomman och hade ett mycket tjusigt standar (bilden är inte så bra, men det är en vacker tingest). På bilden ovan ses i nedre högra hörnet ett foto på samma bys Hoppets här anno 1910. Jag gillar både bilden och att någon översatt det amerikanska “Band of hope” till något så pampigt som Hoppets här. Bättre och mindre krigiskt i jämförelse med Frälsningsarmén.

Strax intill bilden på Hoppets här ses ett av de vackraste bröllopsfoton jag någonsin sett. Släkt och vänner har radat upp sig framför en pampig Norrbottensgård av rejäla dimensioner. Vilken atmosfär!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *