I’m in the mood for sommarferier, 2

Textila fynd

Det var kvavt på centralen igår kväll och tågtrafiken var inställd under ett par timmar, men vid åttatiden rullade äntligen tåget ut från stationen. Klockan var således över nio på morgonen innan jag anlände norrlandsstaden. Vädret var svalt och blåsigt. Sol blandades med regn.

Vi åkte en sväng till en second hand-affär som ligger på det gamla regementets område och ståtar med särdeles modesta priser. 250 kronor gjorde jag av med och då betalade jag även min mors fynd. Hon hittade bland annat en servettväska – vad allt behöver inte den civiliserade människan – som hon ansåg helt oumbärlig. När hon gick på hushållsskolan i mitten av 50-talet hade samtliga elever var sin servettväska där de förvarade sin lilla tygservett mellan måltiderna. Likadant var det tydligen på det pensionat i Järvsö där in yster vilade ut för många år sedan.  Och jag min osofistikerade människa, hade aldrig hört talas om denna oundgänglighet.

På bilden ovan syns också två näsdukar med hålsöm (5 kr), en bordsduk i linne (50 kr) och en hemvävd rana (100 kr). Det var helt enkelt en fyndets dag.

Imorgon är det en tillställning i byaskolan. Nationaldagen firas med tårtkalas och tårtorna står några utvalda fruar för. Jag funderade ett tag på att baka en Spansk vindtårta, men fann det sedan klokt att låta bli. Istället går jag dit som gäst och tar kamera med mig.

2 thoughts on “I’m in the mood for sommarferier, 2

  1. Sådana servett-väskor kommer jag ihåg att mormor i Norrköping hade. Jag har en liggande i något skåp, med mitt namn på. Användes under de sommarveckor jag som barn var hos mormor.

  2. Det är tydligen bara jag, en enkel bondlurk, som missat denna tingest! Jag får bestämt skaffa en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *