Jugendstilen i krokarna av Östersjön

Jag är som bekant svag för det centraleuropeiska. jag har faktiskt aldrig tågluffat och skulle hemskt gärna göra det någon gång och då vill jag åka runt i de pampiga gamla städerna i den forna dubbelmonariken Österrike-Ungern samt inspektera dess landsbygd.

Då kontorslivet kan ha sina vedermödor, ja ibland även orsaka ren tristess, är det inte underligt om man fördriver ett par vardagsminuter med att bildgoogla. Jag bildgooglade “riga” och fick bl.a. denna bild som verkar vara som hämtad ur Döden i Venedig (vilket den inte var, den kom tydligen från polisens homosexarkiv och hade visats i Riga – tänk vad som finns i deras gömmor!). Efter en stund hittade jag bilden ovan som visar art nouveau-prakten i Riga. Huset ser helt osannolikt tjusigt ut. Jag undrar om det verkligen finns på riktigt? Den svenska jugendstilen är oftast rätt trist (även om det finns fantastiska exempel), jag föredrar den mer pompösa, ja kanske kan man  säga bombastiskt tyska? Jämför man med Helsingfors är de svenska husen betydligt snällare.

Och så dagdrömde jag ett tag.

8 thoughts on “Jugendstilen i krokarna av Östersjön

  1. Kan verkligen rekommendera Rigas Jugend-kvarter (och staden i dess helhet)! Särskilt om våren.

  2. Ah, på Staatsoper sjöng Birgit Nilsson många gånger om jag inte minns fel!

    Det verkar var mkt vackert. Vilka dekorationer! Jag uppskattar att man inte knusslar med utsmyckningen.

  3. Huset ovan finns på riktigt och ligger i Rigas ambassadkvarter. Riga är en fantastiskt vacker stad, speciellt nu på våren, färggranna jugendhus och fina gamla små träkåkar om vartannat inne i stadens centrala delar. Mycket väl värt ett besök!

  4. Det finns en helschysst sfinx på Rigas jugendgata (Alberta ielā) som jag kan rekommendera! Kan rekommendera hela staden för den delen, mycket vacker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *