Hornstull, ännu ett trist centrum?

Hornstulls mjölkbar

Nu är det snart klubbat och klart, förvandlingen av Hornstulls centrum, eller vad man nu skall kalla området runt tunnelbanan.

År 2003 öppnade jag och två kollegor Hornstulls Mjölkbar på Verkstadsgatan 10. Det var året när Street etablerade sig och Hornstull på allvar började förvandlas från en avlägsen del av Söder till ett åtråvärt område i närheten av Liljeholmen. På den tiden fanns i krokarna diverse kontor, Mickes skivor och ett antal restauranger i budgetklassen. Det var ett attraktivt område, då hyrorna var låga och många av de nyinflyttade var nyfikna på det nya och samtidigt hade ett gott öga till det gamla.

Jag är inte förtjust över planerna av en ny galleria vid Hornstull. Gallerior betyder för det mesta en likriktning av utbudet och höjda hyror för övriga affärsinnehavare i område. Till det säger jag nej tack, även om jag nu mestadels vistas i Hornstull när jag besöker mina vänner.

För mig är gallerior bara av ondo, ty där kan man aldrig köpa annat än förnödenheter och sådant som är förknippat med ren och skär skräpkonsumtion. Nej låt Hornsull få förbli en lagom gentrifierad stadsdel där det gamla samsas med det nya.

Jag hittade en gammal artikel från SvD på nätet. Den är från år 2004 och jag uttalar mig om gentrifieringen av Hornstul och de förfärliga smörgåsarna som då var på modet. Läs och le en smula.

3 svar på “Hornstull, ännu ett trist centrum?”

  1. ”För mig är gallerior bara av ondo, ty där kan man aldrig köpa annat än förnödenheter och sådant som är förknippat med ren och skär skräpkonsumtion”.
    I och för sig är det bra om det finns tillgång till förnödenheter, smör, mjölk, bröd, etc. däremot saknar jag inte ”skräpet”.
    Själv bor jag med tillgång till skärgårdslanthandel, där sgs allt finns. Brändö,Åland.

    Det skulle ju räcka med 1-2 butiker plus café och rest. /kondis. och fisk/grönsaksaffär, sån där med vatten strömmande på rutan, som förr.
    Vart tog karamellfabr. o bageriet vägen? Finns indiska matkrogen kvar?
    Fd högalidselev, 40-50 talet.

  2. Ja, där var jag jag lite väl hård. Det är klart att man måste ha förnödenhetr och någon form av Åhlénsliknande affär skulle nog behövas i Hornstull.

    Min kusin bor på Åland och trivs mycket bra. Det verkar vara ett bra samhälle man byggt upp. Bra också, vad jag förstår, ett man slapp Sverige och fick höra till Finland.

  3. Kul att höra om din kusin, inflyttad när då, vart då? Mariehamn, el annan kommun på Åland? Än så länge är åländskt reg. bilar ”utländska” i både Sverige och i riket. Slipper trängselskatten. Här är vi ovana med köer. Trafikkaos = 8 bilar i kö till stora rondellen vid 16-tiden.
    Nu är det älgjakt på gång. Mvh B C. (Isnallen)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *