The kiss that burned Chicago down

Under det kolsvarta 40-talet gjordes, även i Hollywood, mängder med filmer där människorna var onda och kvinnorna hänsynslösa. En av de mest klassiska är Double Indemnity, en noir-film med Barbara Stanwyck som den fatala fru som önskar sin makes död, så snart han tecknat en förmånlig livförsäkring. Det är en snygg film, med dramatisk nerv i minsta scen.

I samma veva som Double Indemnity filmades Raymond Chandlers klassiska The big sleep (tyvärr är trailern rätt usel), på svenska Utpressning, med Bogart och Bacall i huvudrollerna. Här skiner aldrig solen, nej här är det nästan alltid natt. Regnet gör mörkret kompakt. Och världen är ond. Just därför älskar jag den filmen.

Och vad har vi ovan? Rita Hayworth i den noir-inspirerade Gilda som utspelar sig i Buenos Aires. Trailern kan man se här. Filmen är inte alls dum och den påminner en smula, kan jag tycka, om Casablanca. Naturligtvis handlar den om kärlek. Två män och en Gilda. Och ett par nazister, för detta var under kriget.

Ett decennium senare exploderade det av färgkomedier och Douglas Sirks melodramer. Men då hade kvinnorna blivit snälla igen och allt var ganska trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *