Noel Cowards och hans private lies

På biblioteket hittade jag Noël Cowards Ridån går upp, hans första självbiografi som gavs ut 1931. Den är rätt underhållande att läsa i sommarhettan.

Coward föddes 1899 och hans bakgrund var överklass utan pengar. Hans mor var dock bra på att hålla skenet upp så uppväxten var det inget fel på. Så småningom köpte hon ett större hus och började hyra ut rum. En rörelse som inte var alltför lönsam och fick behövliga tillskott av sonen så snart hans karriär tog fart, framförallt efter genombrottet med The Vortex.

1930 kom en av Cowards mest kända pjäser: Private lives, en komedi om ett frånskilt par som funnit lyckan igen på var sitt håll. Dessvärre råkar de fira smekmånaden på samma hotell. Gissa hur det slutar. Är man nyfiken på hur Coward och hans motspelerska, Gertrude Lawrence, tog sig ut i pjäsen, klickar man här (eller lyssnar på dialogen på Spotify).

När Leviճ gjorde sin klassiska reklamfilm 1991, den med den unge mannen som hoppar i swimmingpool efter swimmingpool, använde de en av Cowards mest kända kompositioner Mad about the boy i en version med Dinah Washington.

För att återgå till Ridån går upp, så står där inte ett ord om Noel Cowards herrbekanta. Däremot finns en bild på hans impressario. Private lies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *