En utmärkt bild på systrarna Mitford

Näst längst till vänster, står Nancy Mitford, författarinnan som skrev om Solkungens Versailles samt den mycket populära romanen Förföljd av kärlek (vilken fantastisk titel – det låter på sätt och vis rätt lockande, på engelska heter den The pursuit of love). Uppföljaren till den sistnämnda volymen är Love in a cold climate och den är verkligt lustig.

För rätt många år sedan läste jag Cecilia Hagens habilt (överdrift, tyvärr) skrivna bok om syskonskaran Mitford. Fem systrar, varav åtminstone tre var riktigt originella. Skönheten i mitten är Diana som 1934 lämnade man och barn för att år 1936 gifta sig med sin älskare sedan många år, Oswald Mosley, ledare för det engelska fascistpartiet. Vigseln gick av stapeln i Tyskland, lämpligt nog hemma hos Goebbels i sällskap med Hitler.

Näst längst till höger står Unity. Hon hade Hitler till idol och vän. Andra världskrigets utbrott blev för mycket för henne; att de två länder hon älskade mest skall ligga i krig med varandra orkar hon inte med; hon går till en park och skjuter sig. Hon dör inte, men blir allvarligt skadad och avlider 1948.

Saknas på bilden gör lillasyster Deborah. Hon lär fortfarande vara i livet och har en gårdsbutik inne i London där man kan köpa produkter från hennes gård, som inte är något smärre torp utan Chatsworth House.

Mitfords kan man skriva spaltkilometer om. Har man inte läst något om systrarna, tycker jag att man skall göra det och hemskt gärna en en annan bok än Hagens. Kanske kan Bright Young People The Rise and Fall of a Generation 1918-1940 vara ett gott val, den boken har jag iallfall beställt. Huruvida Mitfords finns med där, skall jag be att få återkomma till.

5 thoughts on “En utmärkt bild på systrarna Mitford

  1. Så kul att fler känner till systrarna Mitford! (Det tackar jag nog ändå Cecilia Hagen för, hur hon än skriver…) En fråga: finns Jessica med på bilden? Hon som blev kommunist och flyttade till USA?
    Jag har läst en biografi över Nancy Mitford, men inget av henne själv. Måste åtgärdas.

  2. Läs istället Mary S. Lovell: The Mitford Girls, det är mycket mer en biografi. Allt som Hagen skriver, handlar egentligen om hennes eget liv.
    Beställ på ex.vis AdLibris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *