Trollbunden, var han en mördare?

Ovan: interiören, eller snarare nedre hallen, i en kyrkstuga från förra sekelskiftet. I huset finns åtta rum, s.k. stugor, som ägarna nyttjade vid kyrkhelgerna då det var för lång att åka till kyrkan bara över dagen. Den obehandlade panelen är vacker, den gör hallen ljus, trots att den saknar fönster.

Jag såg Spellbound, Trollbunden, igår. Ingrid Bergman och Gregory Peck i en film som handlar om psykoanalys. Den hade sina nackdelar, men jag kunde inte förmå mig att lämna apparaten. Scenerna utomhus, verkade tagna i studio och var så kulissartade. Var den fagre Peck, som spelade en man utan minne, också en mördare? Vackra Ingrid Bergman, förklädd till analytiker med glasögon på nästippen, trodde inte det. Hollywoodfilm!

Och så till min farfars styvfar. Han hade i unga år varit förtjust i farfars mor, men något äktenskap blev det inte den gången och han utvandrade istället till Amerika. I början av 20-talet kom han åter hem till Sverige och farfars mor fick för sig att han hade pengar, att han var en burgen man. Kanske kom den uppgiften från honom själv. Sådant skall man vara försiktig med att sprida ut, framförallt om täckning inte finns. Hursomhelst: de gifte sig, men äktenskapet föll inte väl ut; de tu passade inte tillsammans och mannen tog sig för att styra och ställa med den snart fullvuxna barnaskaran. Ett nytt hus byggdes också, på en fastighet i närheten.

Min farfar var en mycket snäll man. En populär man. Trots att han varit död i 30 år, lyser gamla människor upp när hans namn nämns. Farfars bröder, var inte alla av samma virke. De lät sig inte mästras av en styvfar. En av dem var särskilt spefull och avlossade ett skott mot styvfaderns huvud, ett skott som ej var avsett att träffa, och som heller ej träffade. Relationen blev allt frostigare.

Jag skall berätta mer en annan dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *